Solkrem og solbeskyttelse
Det er selvsagt deilig med sol og varme. Sola bidrar ikke bare med D-vitamin, den gir også oss mennesker mange gleder og deilige sommerdager. Men alle vet at vi ikke kan nyte uten en viss forsiktighet, og at vi ofte må bruke en form for solkrem eller solbeskyttelse med solfaktor. Her får du svar på vanlige spørsmål om sol og solbeskyttelse.
Hvorfor blir huden solbrent?
Når huden utsettes for UV-stråler fra sola, danner den fargepigmentet melanin for å beskytte seg. Melaninet er altså kroppens naturlige solbeskyttelse, og huden tåler en viss dose sol på egen hånd. Men jo lengre du oppholder deg i solskinn, og avhengig av hvor sterkt sola skinner, jo større er faren for at du brenner deg.
Hvordan fungerer solkrem og solbeskyttelse?
Solkrem tar vare på deg og huden din ved hjelp av et filter som beskytter mot UV-strålene fra sola. Det finnes ulike typer solkrem å velge blant, og det finnes ulike grader av beskyttelse. Det er viktig at du finner den solbeskyttelsen og -faktoren som passer for huden din, og at du tenker på hvor lenge du er ute i sola. Jo høyere solbeskyttelsesfaktor, jo lengre kan du være ute i sola uten å bli solbrent eller skade huden.
Hva er forskjellen mellom UVA og UVB?
UVA-strålene utgjør 90 % av sollyset og trenger dypt ned i huden. Det er UVA som gjør pigmentet i huden din mørkere og dermed gir den solbrune fargen. Men det er også UVA som tørker ut huden og kan få den til å eldes før tiden. Tenk A for Aging.
UVB-strålene hjelper deg med å bygge opp et beskyttende pigment som gjør huden tykkere og øker opptaket av D-vitamin. Men det er også UVB som gjør at du kan bli solbrent. Tenk B for Burning.
Det er viktig å beskytte huden mot både UVA og UVB. Aloe Sunscreen kombinerer fysikalske og kjemiske solfiltre for å gjøre nettopp dette.
Hvordan vet jeg når jeg må bruke solkrem?
De første tegnene på at huden din ikke tåler sol, er rødhet og svette. Du kan også få soleksem og blemmer. Symptomene viser seg ofte ikke før noen timer senere, så tenk forebyggende for å unngå skader.
Hvordan beskytter jeg meg?
Hvis du skal være ute i sola, uansett om du skal ligge og sole deg eller gjøre noe annet, så smør deg sjenerøst inn med solkrem over hele kroppen. Ikke glem vanskelige steder som ører og føtter. Gjenta annenhver til hver tredje time, og hvis du bader kan du smøre deg inn igjen etter hver dukkert.
Det er ikke bare solkrem som kan brukes som solbeskyttelse. Er sola veldig sterk, bør du ta på heldekkende klær eller gå inn i skyggen til det blir litt svalere. Hvorfor ikke gjøre som man gjør i mange sydlige land, ta en siesta midt på dagen?
I overskyet vær trenger jeg vel ikke solbeskyttelse?
Du kan faktisk bli solbrent selv om sola ikke er framme. UV-strålene kan gå gjennom skyene, så vær litt forsiktig også på en halvklar dag, og bruk produkter med solbeskyttelsesfaktor.
Hva betyr SPF og solbeskyttelsesfaktor?
Solfaktoren, SPF, angir hvor mye lengre man kan oppholde seg i sola sammenlignet med uten. Hvis du for eksempel smører deg inn med protecting day lotion SPF 20, så betyr det at en tjuendedel av UV-strålingen når huden din. Da kan du altså være i sola 20 ganger lengre enn om du ikke hadde beskyttet deg i det hele tatt.
Hva innebærer det når det står at solkremen er vannfast?
I henhold til europeisk standard skal du kunne bade to ganger i 20 minutter (eller fire ganger i 20 minutter for «ekstra vannfast») og likevel ha minst 50 % igjen av den opprinnelige beskyttelsen. Det betyr altså ikke at du har samme beskyttelse som før du bader, så smør deg alltid inn igjen etter at du har tatt en dukkert. Ta gjerne en titt på vår Aloe vera-solkrem Aloe Sunscreen, som gir ekstra vannfast solbeskyttelse.
Trenger barn sterkere solbeskyttelse enn voksne?
Barn har mer følsom hud enn voksne, det er først i tenårene at huden blir kraftigere og takler solstrålingen bedre. Husk å bruke høyere SPF til barna. De aller minste kan gjerne plasseres under en parasoll, og for de noe større og mer aktive krabatene er solhatt og langermet genser et fint supplement.