Solkrem og solfaktor
Det er selvsagt deilig med sol. Sola bidrar ikke bare med D-vitamin, den gir også oss mennesker mange gleder og deilige dager. Men alle vet at vi ikke kan nyte uten en viss forsiktighet, og at vi ofte må bruke en form for solkrem med solfaktor. Her får du svar på vanlige spørsmål om sol og solbeskyttelse.
Hvorfor blir huden solbrent?
Når huden utsettes for solens UVB-stråler, danner den fargepigmentet melanin for å beskytte seg. Melaninet er altså kroppens naturlige solbeskyttelse, og huden tåler en viss dose sol på egen hånd. Men jo lengre du oppholder deg i solskinn, og avhengig av hvor sterkt sola skinner, jo større er faren for at du brenner deg.
Hvordan fungerer solkrem?
Solkrem tar vare på deg og huden din ved hjelp av et filter som beskytter mot UV-strålene fra sola. Det finnes ulike typer solkrem å velge blant, og det finnes ulike grader av beskyttelse. Det er viktig at du finner en solkrem med høy solfaktor som passer for huden din, og at du tenker på hvor lenge du er ute i sola. Jo høyere solfaktor – desto flere UVB-stråler kan produktet filtrere bort.
Hvordan beskytter jeg meg?
Hvis du skal være ute i sola, uansett om du skal ligge og sole deg eller gjøre noe annet, så smør deg sjenerøst inn med solkrem over hele kroppen. Ikke glem vanskelige steder som ører og føtter. Gjenta minst annenhver time, og bader du bør du smøre deg inn igjen etter hver dukkert.
Det er ikke bare solkrem som kan brukes som solbeskyttelse. Er sola veldig sterk, bør du ta på heldekkende klær eller gå inn i skyggen til det blir litt svalere. Hvorfor ikke gjøre som man gjør i mange sydlige land, ta en siesta midt på dagen?
I overskyet vær trenger jeg vel ikke solbeskyttelse?
Du kan faktisk bli solbrent selv om sola ikke er framme. UVB-strålene går gjennom skyene, så vær litt forsiktig også på en halvklar dag, og bruk produkter med solfaktor.
Hva betyr SPF og solfaktor?
Solfaktoren, SPF, er en indikasjon på hvor godt et produkt kan filtrere bort solstrålene. Hvis du for eksempel smører deg inn med protecting day lotion SPF 20, så betyr det at en tjuendedel av UVB-strålingen når huden din. Da kan du altså være i sola 20 ganger lengre enn om du ikke hadde beskyttet deg i det hele tatt.
KJØP HER
Hva innebærer det når det står at solkremen er vannfast?
I henhold til europeisk standard skal du kunne bade to ganger i 20 minutter (eller fire ganger i 20 minutter for «ekstra vannfast») og likevel ha minst 50 % igjen av den opprinnelige beskyttelsen. Det betyr altså ikke at du har samme beskyttelse som før du bader, så smør deg alltid inn igjen etter at du har tatt en dukkert.
Trenger barn sterkere solbeskyttelse enn voksne?
Barn har mer følsom hud enn voksne, det er først i tenårene at huden blir kraftigere og takler solstrålingen bedre. Husk å bruke høyere SPF til barna. De aller minste kan gjerne plasseres under en parasoll, og for de noe større og mer aktive krabatene er solhatt og langermet genser den beste beskyttelsen.
Trenger jeg aftersun?
Aftersun er ganske enkelt kroppslotion med tilsatte planteekstrakter, for eksempel Aloe vera, som beroliger og kjøler ned rød, irritert hud. Som navnet tilsier, skal den påføres etter at du har vært i sola. I tillegg til å gi fin farge kan strålene fra sola også tørke ut huden og gjøre den rød og øm. Da kan en aftersun hjelpe til med å kjøle ned og berolige huden og tilføre fuktighet. Vår egen Aloe vera gel har alle disse egenskapene; beroligende, pleiende og fuktighetsbevarende. I tillegg til Aloe vera inneholder den fuktighetsbevarende glyserin, beskyttende og beroligende allantoin og antioksidantene vitamin C og E.
KJØP HER